Resepi Puree Pisang

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera...


Dalam entry lepas, erna ada cerita mengenai solid food pertama untuk iman. Makanan pepejal pertama yang erna perkenalkan kepada iman adalah Puree Pisang. Puree pisang menjadi pilihan erna sebab, tak perlu erna kukus dan tak perlu kisar. Pisang, erna beli kat Giant. Sampai rumah, tinggal nak lenyek-lenyek dan campur sikit susu. Sedia untuk iman makan. Menggunakan 4day rule, dari segi najis, ok. Tiada masalah sembelit atau cirit birit. Tapi, tumbuh ruam gatal di bahagian belakang kepala iman. Bila pakcik erna datang, pakcik erna bagitahu ada sesetengah baby yang tak serasi makan pisang jenis yang montel-montel beli kat Tesco, Carefour atau Giant tu. Tak salah erna, namanya Cavendish Banana. So, kalau nak bagi pisang jugak, kena bagi pisang jenis lain. Ini erna belum cuba lagi. Sebab ada juga baby yang alah pada pisang. 

Entry ni erna share cara penyediaan Puree Pisang + Susu Ummi Nyum Nyum. Nama resepi pun best. Puree pun mestilah best jugak. hehehe...

*Peringatan: Penerimaan setiap baby adalah berbeza. So, gunakan 4day rule ye =)

Bip, Susu, Cawan letak air zam zam, Mangkuk serta sudu. 

Pisang suku je. Ini kali pertama Iman makan. so, erna tak sediakan banyak pun

Masukkan susu dalam mangkuk bersama pisang.

Lenyek-lenyek dan penyek-penyek susu bersama pisang supaya serasi bersama.

Owh..Nyummy. Tq ummi..

Selamat mencuba.

Share this:

, , , , , ,

CONVERSATION

10 comments:

  1. Suka Iman dpt makan puree pisang. Owh, xsbr k nak bg naurah solid food but at the same time, jgnlah naurah besar cpt2, xpuas main dgn baby lg. camne tuh? hikhik

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bagi naurah makan yang best-best tau. yang penting...homemade food. hasil tangan kita. wah..lagi berselera si manja kita makan nanti :)

      Delete
  2. dapnye... hoho..kite plak rs lapa

    ReplyDelete
  3. Annaila plak makan puree apple kurma. Belum try lg bagi makan pisang. Asek la lupe je nak beli pisang. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tah kenapa iman x suke apple. masam je erna rasa. kena tambah kurma kot..bagi manis

      Delete
  4. Replies
    1. itulah..bukan main.die suke pisang

      Delete
  5. Hai Erna.. Best je nampak puree pisang ni.. Bole x nanti erna share resepi2 bubur baby yg erna bagi iman makan. Semangat nak buatkan bubur untuk anak ni! (^__^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..nanti erna share :)

      Delete