Iman Dan Puting Tiruan, Pacifier, Puting Kosong

Assalammualaikum dan Salam sejahtera... 

Let's watch the video..

video

Video ni diambil masa kali pertama erna ajar iman hisap puting. Bukan sengaja nak bagi iman hisap puting dan sememangnya erna black list puting ni dari digunakan oleh iman. Tapi,sepanjang dalam pantang ni..iman kuat nangis malam. Erna buntu tak tahu nak buat apa. Puting yang ada ni pun,bukan erna beli. Puting ni,puting yang kawan-kawan bagi hadiah. Ada kawan sekelas erna bagi set barangan Pureen. Terkejut juga bila dalam hadiah tu, ada puting ni. 

Sebelum suakan puting ni ke mulut iman, erna dah fikir macam-macam. Antaranya, erna takut kalau iman nak puting sepanjang masa..kan susah kalau iman nak tidur kena ada puting..Selain tu, erna takut kalau iman tumbuh gigi nanti, susunan gigi iman tak cantik. Jauh nyer ummi fikir..Apapun,segala kebarangkalian yang bakal jadi,perlu erna fikirkan sebab tak nak kalau-kalau hisap puting ni jadi habit iman.

Bila bagitahu kat babah yang ummi nak bagi iman hisap puting tiruan,babah cakap..ok je. Kalau iman nak,babah tiada masalah. Masalah yang ada sekarang ni,pada ummi. Huhuhu..Video kat atas tu,menunjukkan..yang iman tak berminat dengan puting tiruan. Yeay! Sekarang ni,kalau iman bunyik merengek-rengek..erna ada try sumbat puting. Dalam 3-4kali hisap..iman akan luah semula puting tu guna lidah dan sambung merengek. Alahai...anak ummi. Bijak-bijak..

Erna ada terbaca dalam satu artikel,kalau baby nak hisap-hisap..baik bagi baby hisap jari daripada hisap puting tiruan. Atas alasan apa,erna dah lupa la..Tapi,erna ada jugak try buat macam tu kat iman. Erna bukakkan sarung tangan iman. Iman tak pandai pun hisap jari..Jari dalam bentuk genggaman yang iman nak hisap..macam mana nak hisap kan? Lawak bila iman cuba masukkan kesemua lima jari penumbuk tu,kedalam mulut dia. Comel! Hehehe..

Lega..bila iman REJECT puting tiruan. Ummi tak kisah kalau iman nak hisap puting tiruan asalkan jangan jadi habit. Kalau iman nak pun,erna akan pantau penggunaan puting tiruan tu. Buat masa ni,iman tak berminat dengan puting tiruan. Cukuplah iman berminat dengan puting ori ummi dan tertipu dengan puting botol first year iman. Itu dah cukup memadai. =)

p/s: tiba-tiba rasa nak iman cuba botol dan puting botol Nuby. nafsu ummi ni..ish..ish..ish.. 

Sedikit perkongsian mengenai puting tiruan dari akhbar Kosmo! KLIK

Share this:

CONVERSATION

8 comments:

  1. pandainye sayang...
    iman comel sangat..!!!!

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah...mohon doakan iman membesar dengan sihat bijak pandai :)

    ReplyDelete
  3. Mule2 dlu bby kte pun tkmo puting... Tp dah mama nye asek sumbat je, skang da boley nyot2... Kdg die tkmo puting, die isap penumbuk die... Hihi... Tk reti cari jari lg...

    ReplyDelete
  4. hye mommy erna....
    1st time dtg....
    thanks sharing psl BF nie
    hope ekin dpt full BF jugak nnti
    insyaallah

    ReplyDelete
  5. alysa pon tak suke puting...eira penah bagi, dia luwek2 pastuh buat2 nak muntah...sudahnye puting tuh skang tah kemana...da hilang sebab tak ingat simpan kat mana...huhuhuhu...

    ReplyDelete
  6. Wawa: hehehe..sama mcm iman.tak pandai nak carik jari.suke nak hisap penumbuk.mana nak muat mulut.so far..dia memang reject puting.kalau nak hispa pun,kejap je.

    ekin: hye..welcome ekin.insyaAllah..kalau dari awal dah niat nak bf baby Allah pasti permudahkan urusan.semoga sihat selalu :)

    eira: alysa pun sama mcm iman.buat2 nak muntah.erna fikir,puting tu panjang ke tekak iman kot.tapi,size S. alysa dgn iman banyak akal.tak boleh tolak guna tangan..dia luwek2 kan puting tu :)

    ReplyDelete
  7. sweetnye tgk video... rindu nk jumpe erna... n fce 2 fce ngn little iman.... mudah2an kte ade rezki nk jumpe lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iman dah besar dah ina..bila la kita boleh jumpa kan? nak jumpa pogie jugak. xpela..nanti ina kahwin,cepat2 dapat baby ye :)

      Delete